Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μετά την παρακμή επέρχεται η ακμή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η φετινή χρονιά κρίνεται ως τώρα καταστροφική. Υποφέρουμε σαν ομάδα είπε ο Ιβάν και έχει απόλυτο δίκαιο, εξάλλου οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους.

Η ομάδα μας μετρά δέκα (10) χαμένους βαθμούς σε επτά (7) αγώνες πρωταθλήματος, ενώ δεν έχει σκοράρει σε τρεις (3) από αυτούς. Η συγκομιδή των 43 βαθμών και των 31 γκολ σε 21 αγώνες είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας. Πέρα από αυτά ήρθε και ο αποκλεισμός από το  κύπελλο αφού ηττηθήκαμε στον πρώτο αγώνα στην έδρα μας και να σημειωθεί, ότι δεν καταφέραμε να σκοράρουμε σε κανένα από τους δύο αγώνες.


Οδηγούμαστε, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι η ομάδα μας βρίσκεται σε νέα περίοδο παρακμής, θυμίζοντάς λίγο την χρονιά 2009-2010. Και όλα αυτά στην πιο ιστορική στιγμή του σωματίου μας, λόγω της τεράστιας πορείας στο Τσου Λου. Έχοντας το πληρέστερο ρόστερ όλων των εποχών, χωρίς οικονομικά προβλήματα, δεν μπορεί η εξήγηση να περιοριστεί σε δικαιολογίες, τύπου κούρασης. Το μόνο που ζητούμε σαν οπαδοί, είναι να ληφθούν άμεσα διορθωτικές κινήσεις που θα φέρουν και πάλι την ομάδα στον δρόμο των επιτυχιών.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν και ενθαρρυντικά στοιχεία. Ο αποκλεισμός μας από το κύπελλο θα αποβάλει από τους ποδοσφαιριστές μας ένα επιπλέον βάρος και θα τους δώσει πολύτιμο χρόνο ξεκούρασης. Παράλληλα θα δώσει το έναυσμα για αφοσίωση στον μόνο εφικτό στόχο που απέμεινε, το πρωτάθλημα.

Μετά την παρακμή, μοιραία επέρχεται η ακμή. Το θέμα είναι να ξυπνήσουμε πριν να είναι αργά και χάσουμε μια τεράστια ευκαιρία για το πολυπόθητο μπακ του μπακ!

ΕΜΕΙΣ ΠΙΣΤΕΎΟΥΜΕ 

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ποιο ΑΠΟΕΛ προτιμάτε; (δηλώσεις Ιβάν)

Συνήθως, δεν ασχολούμαστε με τις διασκέψεις τύπου της ομάδας μας, αλλά αυτή η φορά αποτελεί εξαίρεση. Η ένταση που προκλήθηκε τις τελευταίες ημέρες, έδωσε την ευκαιρία στον Ιβάν για αποστομωτικές απαντήσεις, σε όσους επικρίνουν ή κατακρίνουν τον ίδιο, τη διοίκηση και τους ποδοσφαιριστές. Αξίζει να δώσουμε προσοχή στα λόγια του μιας και είναι η πρώτη φορά που ο προπονητής μας μιλά με τόσο έντονο ύφος.


"Κανείς δεν είχε εξαγγείλει ενίσχυση. Έχετε τη δική μου τοποθέτηση τον Δεκέμβριο, για τον Μπελαΐντ, για την αντικατάσταση του οποίου έκρινα ότι πρέπει να πάρω τον Σόουζα, ο οποίος μου δίνει περισσότερες λύσεις. Με την αποχώρηση του Γιάχιτς, είχα πει ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε έναν ποδοσφαιριστή για να ενισχύσει την ομάδα. Άρα κανείς δεν έκανε εξαγγελία ότι θα γίνει μεταγραφή και ξεγελάσαμε κάποιον".

"Η αλήθεια είναι ότι κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια που δεν εξελίχθηκε όπως θα θέλαμε εμείς. Η προσπάθεια έγινε για παίκτες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα, όπως του Σόουζα, κανείς δεν ήταν ελεύθερος και κάναμε διαπραγματεύσεις με τις ομάδες που δεν ολοκληρώθηκαν".

"Για όλη αυτήν την κατάσταση που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες περί των μεταγραφών, ο μόνος που έχει ευθύνες είμαι εγώ. Εγώ δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μετά από τέσσερα χρόνια, μία απόφαση να μην προχωρήσω στις μεταγραφές με οποιοδήποτε κόστος για αυτή τη ομάδα, θα μπορούσε να φέρει τόσα προβλήματα στην ομάδα. Ενδεχομένως, αν ήξερα ότι αυτή η απόφαση θα προκαλούσε τόση ένταση, ενδεχομένως να λειτουργούσα διαφορετικά".


"Θέλω να θυμίσω κάτι σε όλους: Τα πάντα για τους παίκτες που έρχονται ή φεύγουν είναι δική μου ευθύνη σε συνεργασία με τη διοίκηση. Ίσως να είναι λάθος ο δικός μου ο τρόπος δουλειάς. Θέλω να ρωτήσω. Ο ΑΠΟΕΛ τον Ιανουάριο του 2008 σε σχέση με τον ΑΠΟΕΛ του Ιανουαρίου του 2012 ήταν σε καλύτερη κατάσταση;"

"Ο ΑΠΟΕΛ έχει λόγο ύπαρξης και θα συνεχίσει να έχει λόγο ύπαρξης. Έπρεπε να αλλάξει η κατάσταση της ομάδας. Πρώτο θέμα είναι στο σύγχρονο ποδόσφαιρο τα χρήματα. Μας άρεσε που η ομάδα χρωστούσε σε όλα τα μέλη, τους προμηθευτές, σε όποιον είχε περάσει την πόρτα του "Αρχάγγελου"; Εγώ δεν είμαι εδώ για να μείνω για λίγο"

"Με λιγότερες αποδεσμεύσεις και λιγότερες μεταγραφές, χωρίς να κάνουμε υπέρβαση ο ΑΠΟΕΛ έφτασε εδώ που έφτασε. Έπρεπε να κάνει κάτι για να αλλάξει η κατάσταση. Το 2009 ο ΑΠΟΕΛ έχασε το κύπελλο, το πρωτάθλημα, μπήκε μεν στους ομίλους, αλλά διαλύθηκε; Ή βγήκε ενισχυμένο γιατί είχε τη δυνατότητα να αγοράζει και να φέρει παίκτες για να μπορεί την επόμενη χρονιά να πάρει το πρωτάθλημα. Και για να μπορούν τα παιδιά φέτος να διεκδικήσουν και να κάνουν περισσότερα πράγματα από το 2009... Ότι λεφτά είχε το ΑΠΟΕΛ το 2009 του έφταναν μέχρι το προηγούμενο καλοκαίρι. Άρα αυτή η ομάδα έπρεπε να είναι έτοιμη και για να μπορεί να επιβιώσει έπρεπε να είναι στην Ευρώπη και ήταν φουλ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Ήταν εύκολο; Και τα παιδιά το κατάφεραν αυτό. Κατάφεραν να μπουν στους 16".

"Το ΑΠΟΕΛ είναι η μοναδική ομάδα αυτή τη στιγμή, όχι μόνο εδώ, αλλά πανελλαδικά, ίσως και στην Ευρώπη, να είναι εδώ που βρίσκεται. Με πόσες μεταγραφές; Με πόσες αποδεσμεύσεις; 1-2. Όταν χρειαζόταν να αγοράσουμε, αγοράσαμε παίκτη. Όταν δεν χρειαζόταν να αγοράσουμε, δεν το κάναμε. Ποτέ δεν ρισκάραμε. Εγώ είμαι περαστικός εδώ όπως και όλοι μας. Ούτε εγώ είμαι μεγαλύτερος ΑΠΟΕΛίστας από τους ΑΠΟΕΛίστες. Όμως το λάθος μου είναι ότι σκέφτομαι πολύ περισσότερο το μέλλον και την ύπαρξη της ομάδας από ότι χρειάζεται. Τι καλύτερο από έναν προπονητή να πει τώρα που η ομάδα βρίσκεται στους "16", σπαταλήστε χρήματα, δώστε τα, δεν με ενδιαφέρει. Δεν είμαι τέτοιος όμως. Πληγώνομαι γιατί πρέπει να λέω κάποια πράγματα που στο σημερινό ποδόσφαιρο είναι αυτονόητα".

"Εγώ είμαι περήφανος μαζί με τη διοίκηση, ότι καταφέραμε σήμερα να κάνουμε τον ΑΠΟΕΛ μία κερδοφόρα επιχείρηση. Δεν φταίει η διοίκηση. Εδώ και 4 χρόνια είτε με τη διοίκηση που ήρθα είτε με τον κ. Ερωτοκρίτου έχω μία ειλικρινή συνεργασία και κάποιες ευθύνες. Αν ήξερα ότι ότι έκανα μέχρι τώρα ήταν λάθος και αυτές οι αποφάσεις που πήρα αυτές τις μέρες ήταν λάθος και είχαν τέτοια αντανάκλαση πάνω στην ομάδα, ενδεχόμενως να σκεφτόμουν διαφορετικά. Είμαι επαγγελματίας προπονητής που σέβομαι τους παίκτες, την ομάδα και την ιστορία".

"Αυτή η ομάδα έχει λόγο ύπαρξης, σήμερα και αύριο. Όταν θα φύγω από εδώ, το ΑΠΟΕΛ θα είναι πολύ δυνατό και εγώ θα είμαι περήφανος. Να μην δίνει ο κόσμος τις ευθύνες στη διοίκηση. Απλά εγώ τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια διαχειριζόμουν το έμψυχο υλικό. Αν ήταν λάθος, θα μου πουν από τη διοίκηση φύγε. Δεν έχω πρόβλημα. Γιατί ξέρω ότι κάθε μέρα 24 ώρες δουλεύω για την ομάδα".

"Τα χρήματα δεν έχουν φέρει επιτυχία στις ομάδες. Και ίσως να προσβλήθηκαν οι ποδοσφαιριστές τις τελευταίες μέρες. Όταν ένας παίκτης μπαίνει στο γήπεδο δεν σκέφτεται τα χρήματα. Αυτά τα παιδιά υπερβάλαν τους εαυτούς τους. Αυτοί είναι οι παίκτες που θα παλέψουν για το πρωτάθλημα. Για να δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση, ήταν θέμα ο παίκτης που δεν φέραμε; Ποιος είναι ο ένας ο παίκτης που θα μπορεί να "σβήσει" τους 25 που έχουμε; Ποιος είναι αυτός;"

"Ειλικρινά, λυπάμαι που προκάλεσα αυτό το κακό, αυτήν την αναστάτωση στην ομάδα. Δεν το έκανα σκόπιμα. Ούτε που μου πέρασε στο μυαλό, ότι μπορεί να αμφισβητηθεί η ομάδα μου λόγω μίας τέτοιας απόφασης".

"Είμαι υπεύθυνο άτομο, είμαι μαχητής για να μπει η ομάδα στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, και για να μπει στους 8 και για να πάρει το πρωτάθλημα. Δεν θέλω να προκαλέσω κακό όμως. Το πραγματικό ΑΠΟΕΛ είναι του 2012, με τη λειτουργία του, να μην χρωστάει σε κανέναν, να μην μπορεί να πει κανείς τίποτα σε αυτήν την ομάδα. Αύριο, μεθαύριο μπορεί να έχετε κάποιον άλλον στη θέση αυτή και να σας πει άλλη ιστορία. Δεν έχω πρόβλημα, όλες είναι απόψεις. Μόνο περηφάνια έχω για αυτά τα τέσσερα χρόνια που είμαι εδώ μέσα".

"Σήμερα βλέπετε μεγάλες ομάδες, ίσως και μεγαλύτερες από εμάς, να σβήνουν. Όσο είμαι εγώ εδώ, δεν θα επιτρέψω να γίνει κάτι τέτοιο στον ΑΠΟΕΛ. Το μυαλό μου είναι ξεκάθαρο, η λειτουργία μου όσον αφορά τις δύο εβδομάδες της μεταγραφικής περιόδου ήταν ξεκάθαρη. Αν μπορούσα να φέρω κάποιον που να βοηθήσει άμεσα, όπως το έκανα με τον Αϊλτον, τον Μαρσίνιο θα το έκανα. Όχι όμως υπερβολές. Αυτή η ομάδα πρέπει να συνεχίσει με τον τρόπο που δουλεύει τώρα γιατί οι εποχές είναι δύσκολες".

Σε ερώτηση για τους οπαδούς: "Οι οπαδοί είναι παιδιά που εισπνέουν την ατμόσφαιρα γύρω από την ομάδα. Αυτοί θα πάνε να τραγουδήσουν παντού. Είμαι ενοχλημένος που οι οπαδοί μπορεί να είναι στενοχωρημένοι για τις μεταγραφές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Τι σχέση έχει το ΑΠΟΕΛ με τις άλλες ομάδες που έκαναν μεταγραφές; Όλοι θα ήθελαν να είναι στη θέση μου εδώ μέσα, σήμερα. Με όλο το σεβασμό στις ομάδες, για να μην παρεξηγηθώ, γιατί είναι καλές ομάδες".

Έχετε εισπράξει απογοήτευση από την ομάδα για τις μεταγραφές: "Όχι. Καμία σχέση, πουθενά δεν το έχω εισπράξει αυτό. Όσο για το αν χρειάζεται επιθετικό η ομάδα, έφυγε ο Γιάχιτς που καλύπτει θέση μεσοαμυντικού. Ο Σόουζα μπορεί να καλύψει αυτή τη θέση, άρα εγώ ήθελα να πάρω μεσοεπιθετικό στα άκρα. Υπήρξε και η περίπτωση του Πορτογάλου, που τον έχουμε δει, παίκτης 21 ετών. Γι αυτό η σκέψη ήταν να τον έχουμε εδώ μέχρι το καλοκαίρι. Όσο για τον επιθετικό, δεν υπήρχε αυτό το πλάνο ότι οπωσδήποτε θέλω έναν σέντερ φορ. Είναι φτιαγμένη η ομάδα έτσι για να έχει παίκτες που παίζουν σε πολλές θέσεις. Έχοντας τον Σολάρι και τον Αϊλτον, που δεν μπορούν να παίξουν άλλες θέσεις, δεν θα υπήρχαν ισορροπίες".

Για την οικονομική κατάσταση στην ομάδα: "Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι πίεση είχα το καλοκαίρι στα ματς με τη Σλόβαν και τη Βίσλα. Όλη η λειτουργία της ομάδας κρινόταν από το ένα γκολ της Βίσλα στο 73΄. Το ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να πάει πίσω στην εποχή του 2003, που ήμουν και πάλι εδώ, και είχα ζήσει τα προβλήματα που υπήρχαν τότε".

Σκέφτεστε και να φύγετε; "Όχι, όχι προς Θεού. Δεν το έχω σκεφτεί καθόλου αυτό".

Για το ματς με την ΑΕΛ: "Είναι δύσκολο ματς, η ΑΕΛ είναι μία καλή ομάδα, βρίσκεται δίκαια ψηλά στη βαθμολογία. Δεν με προβληματίζει ότι χάσαμε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Σαν ομάδα δεν είμαστε στο επίπεδο να έχουμε κόμπλεξ με οποιαδήποτε ομάδα. Εξάλλου, το φετινό πρωτάθλημα έχει δείξει ότι χάθηκαν βαθμοί από όλες τις ομάδες. Είναι δύσκολο ματς, δύσκολος αντίπαλος και ο στόχος μας είναι να κερδίσουμε το ματς. Όσον αφορά το στυλ παιχνιδιού, δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε κάτι. Τα προβλήματα που έχουμε είναι του Μαντούκα, που πιστεύω ότι από την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει να προπονείται με την υπόλοιπη ομάδα, ο Ατόρνο δεν έχει πολύ μεγάλο πρόβλημα, πιστεύω ότι στην αρχή της άλλης εβδομάδας θα μπορέσει να μπει στο πρόγραμμα. Ο Σόουζα έχει τέσσερις κάρτες και δεν μπορεί να παίξει. Ο Αϊλτον είναι η πρώτη εβδομάδα που προπονείται με όλη την ομάδα. Μετά από τόσο μεγάλη απουσία και λόγω του προβλήματος που είχε, είμαστε ικανοποιημένοι από την εξέλιξη της αποθεραπείας του, ανταποκρίνεται, ήταν οκ μέσα στην προπόνηση. Πιστεύω αν συνεχίσει έτσι με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πολύ σύντομα πάλι μαζί μας".