Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Κυπριακό ποδόσφαιρο, δεδομένα και αντιλήψεις

Χρόνια Πολλά αδέρφια...
Επιστρέψαμε από την ξεκούραση των γιορτών και το μυαλό όλων μας γυροφέρνει στον κρίσιμο αγώνα της Κυριακής. Ξέρουμε πως να κερδίζουμε παιχνίδια, το έχουμε αποδείξει πάμπολλες φορές φέτος, απομένει μόνο να δείξουμε πάθος και θέληση.

Πέρα από το αγωνιστικό τομέα, παρουσιάστηκε απόψε η έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και της Λαϊκής Τράπεζας υπό τον τίτλο: «Κυπριακό ποδόσφαιρο, δεδομένα και αντιλήψεις» με πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία.


sigmalive

Η ταυτότητα της έρευνας
Χρόνος: Νοέμβριος 2011 - Μάρτιος 2012
Πληθυσμός: Άντρες/Γυναίκες: 15-80 ετών
Μέγεθος δείγματος: 2.000 άτομα

Αλλαγή στο σκηνικό…
Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν τη διαφοροποίηση στις προτιμήσεις των Κύπριων φιλάθλων ως προς την ομάδα που υποστηρίζουν. Οι ΑΠΟΕΛίστες είναι, πλέον, περισσότεροι από τους Ομονοιάτες, ενώ οι δύο μαζί αγγίζουν το 60% του κοινού. Συγκεκριμένα, ΑΠΟΕΛ υποστηρίζει το 31,4%, Ομόνοια το 28%, Ανόρθωση το 14%, Απόλλωνα το 8,2%, ΑΕΛ το 4,9%.

Δεν υπακούουν πάντα τα παιδιά…
Η έρευνα εξετάζει και την οικογενειακή επίδραση στην οπαδική προτίμηση. Με λίγα λόγια, αν τα παιδιά ακολουθούν την ομάδα που υποστηρίζει ο γονιός τους.

Η οικογενειακή επίδραση
ΓΟΝΕΑΣΠΑΙΔΙ
ΑΠΟΕΛΑΠΟΕΛ (89%), ΟΜΟΝΟΙΑ (6%)
ΟΜΟΝΟΙΑΟΜΟΝΟΙΑ (83%), ΑΠΟΕΛ (8%)
ΑΝΟΡΘΩΣΗΑΝΟΡΘΩΣΗ (80%), ΑΠΟΕΛ (13%)
ΑΠΟΛΛΩΝΑΠΟΛΛΩΝ (78%)
ΑΕΛΑΕΛ (64%), ΟΜΟΝΟΙΑ (18%), ΑΠΟΛΛΩΝ (18%)
ΣΑΛΑΜΙΝΑΣΑΛΑΜΙΝΑ (55%), ΑΝΟΡΘΩΣΗ (13%), ΟΜΟΝΟΙΑ (13%)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (21%), ΑΠΟΕΛ (75%)

Σχεδόν οι μισοί… δεν πάνε γήπεδο
Ίσως ο πιο ενδιαφέρων πίνακας έχει να κάνει με την ερώτηση «Πόσους αγώνες παρακολουθήσατε φέτος;» και απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Η πιο δημοφιλής απάντηση φτάνει στο 43% και λέει… 0 αγώνες! Το 16% έχει παρακολουθήσει 1-3 αγώνες, το 11% 4-6 αγώνες. Μόλις το 9% δηλώνει πως είδε όλα τα παιχνίδια.

Πιο αξιόπιστοι, οι αθλητικοί συντάκτες
Ένα στοιχείο που τιμάει όλους εμάς στο αθλητικό ρεπορτάζ, προκύπτει από την ερώτηση: «Πόσο αξιόπιστοι θεωρείτε ότι είναι, σε σχέση με το ρόλο που διαδραματίζουν στο ποδόσφαιρο, οι ακόλουθοι:

ΦΟΡΕΑΣΠΟΛΥΛΙΓΟΚΑΘΟΛΟΥ
ΚΟΠ34%33%27%
Παράγοντες Ομάδων41%38%17%
Διαιτητές / Επιτροπή διαιτησίας28%34%36%
Δικαστική ΚΟΠ29%32%33%
ΜΜΕ56%31%12%
Συνδέσμοι φιλάθλων49%30%16%

- Τα αρμόδια όργανα του κυπριακού ποδοσφαίρου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας ως προς την αναξιοπιστία τους σε σχέση με την αντίληψη του φίλαθλου κοινού.

Φταίει η ατιμωρησία…
Σχεδόν ομόφωνα απάντησαν οι ερωτώμενοι σχετικά με τον λόγο που συμβάλλει περισσότερο στο φαινόμενο της βίας στα γήπεδα. Το 94% απάντησε πως η ατιμωρησία συμβάλλει περισσότερο στο αρνητικό φαινόμενο που παρουσιάζεται στα γήπεδά μας.

Αδικία και… εύνοια
Η έρευνα ενδιαφέρεται και για την άποψη που έχουν οι φίλαθλοι στην Κύπρο, για τον ρόλο της διαιτησίας. Το 79% πιστεύει πως η διαιτησία ευνοεί και αδικεί ομάδες στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Σε ό,τι αφορά το ποιες ομάδες έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο στην εύνοια αυτή, οι ερωτώμενοι απάντησαν ως εξής:

ΑΠΟΕΛ65%
ΟΜΟΝΟΙΑ45%
ΑΝΟΡΘΩΣΗ27%
ΑΕΛ10%
ΑΠΟΛΛΩΝ8%
ΕΘΝΙΚΟΣ4%

Μοιρασμένοι για τα εισιτήρια
Το 48% των φιλάθλων θεωρεί ακριβό το εισιτήριο των ποδοσφαιρικών αγώνων. Ένα ποσοστό 45% θεωρεί τη σημερινή τιμή εντός φυσιολογικών πλαισίων. Η πιο λογική τιμή για ένα εισιτήριο θεωρούν, οι φίλαθλοι, πως είναι τα 10-15 ευρώ.

Γενικά συμπεράσματα

- Ποσοστό 40,6% του πληθυσμού ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο.

- Από τους άντρες ενδιαφέρονται 6 στους 10 και από τις γυναίκες 2 στις 10.

- Όσο αυξάνεται η ηλικία, το ενδιαφέρον μειώνεται.

- 80% πιστεύουν ότι η χορηγία του ποδοσφαίρου βοηθά στην πρόοδο και στην ανάπτυξή του.

- Από το δείγμα που ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο:

75% ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για το κυπριακό πρωτάθλημα
43% ενδιαφέρονται πολύ ή αρκετά για ξένα πρωταθλήματα

- Περίπου το 40% των οπαδών είναι πιστοί στην ομάδα τους.

- Το ποδόσφαιρο συγκεντρώνει υψηλή τηλεθέαση ανάμεσα στους υποστηρικτές του. Οκτώ στους 10 θεωρούν ότι υπάρχουν ομάδες που ευνοούνται και ομάδες που αδικούνται από τη διαιτησία.