Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Έργα στην Κοκκινοτριμιθιά τώρα ή ποτέ

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΑΠΟΕΛ υπάρχει η βούληση να γίνει, επιτέλους, το προπονητικό κέντρο μετά τη δεύτερη πρόκριση στους Ομίλους.

Του Μικαέλο Παπαδάκη στην «Καθημερινή»

Τέτοιες μέρες πριν από δυο χρόνια ανοίγαμε τον φάκελο της Κοκκινοτριμιθιάς. Ακούγοντας παράγοντες του ΑΠΟΕΛ να μιλάνε πάλι για το ιδιόκτητο προπονητικό κέντρο, το πρώτο πράγμα που ρωτήσαμε ήταν αν η βούληση για να ξεκινήσει το έργο είναι τόσο… ισχυρή όσο ήταν και το 2009. «Και τότε θέλαμε να το κάνουμε. Όμως τα χρέη ήταν περισσότερα απ’ όσα αρχικά είχαμε υπολογίσει, ενώ απαιτήθηκαν πιο πολλά χρήματα για να ενισχυθεί η ομάδα, τα οποία, απ’ ό,τι βλέπετε σήμερα, έπιασαν τόπο», σημειώνει στην «Κ» μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Στη Γενική Συνέλευση του Μαΐου του 2010 ο Φοίβος Ερωτοκρίτου παρουσίαζε τα τρισδιάστατα σχέδια και αποκάλυπτε ότι ένα εκατ. ευρώ είχε δεσμευτεί στην τράπεζα για να ξεκινήσουν τα έργα στην Κοκκινοτριμιθιά. Το 70% του ποσού δυο μήνες αργότερα δίνονταν στην Κοπεγχάγη για τον Αΐλτον.


Περιμένουν τις άδειες
Μόνο μερικές ώρες μετά το τελευταίο σφύριγμα του Βίκτορ Κάσαϊ το θέμα επανήλθε με τους αρμόδιους της διοίκησης να δεσμεύονται πως αυτή τη φορά δεν πρόκειται να κάνουν πίσω. Η δουλειά κόλλησε στην πολεοδομική άδεια. Η αίτηση του ΑΠΟΕΛ έχει κατατεθεί εδώ και περίπου δέκα μήνες και αναμένεται ότι με την πίεση που θα ασκηθεί τώρα, σύντομα οι πρωταθλητές θα έχουν την άδεια στα χέρια τους, καθώς οι Αρχές ήδη έχουν καθυστερήσει αρκετά. Παράλληλα, είναι προχωρημένες οι ενέργειες για έκδοση άδειας οικοδομής. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά τα έργα μπορούν να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και ο ΑΠΟΕΛ να μετακομίζει στην Κοκκινοτριμιθιά πριν βγει το 2012. Η τοποθεσία όπου θα ανεγερθεί το προπονητικό κέντρο είναι στη δυτική είσοδο της πρωτεύουσας, πέντε λεπτά από τον Αρχάγγελο, στην αρχή της βιομηχανικής περιοχής, κοντά στο στρατόπεδο και τα κρατητήρια της Κοκκινοτριμιθιάς. Πρόκειται για έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων που παραχωρήθηκε από την Πολιτεία στον ΚΟΑ ο οποίος με σειρά του την εκχωρεί στον ΑΠΟΕΛ με μακροχρόνιο δανεισμό (33 χρόνια που ανανεώνεται μέχρι και 99 χρόνια), δηλαδή η γη δεν είναι περιουσία του συλλόγου.

Ανάπτυξη σε δύο φάσεις
Η έκταση θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορά στη δημιουργία του προπονητικού κέντρου ποδοσφαίρου, το οποίο θα κοστίσει 3,5-4 εκατ. ευρώ και απαιτείται ένας χρόνος για να περατωθεί. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την κλειστή σάλα για μπάσκετ και βόλεϊ, κολυμβητήριο, έναν πολυχώρο με καφετέρια και ένα μικρό μουσείο, ίσως μερικούς ξενώνες, φτάνοντας το κόστος στα 5,5-6 εκατ. ευρώ. Επί του πρώτου ποσού ο ΑΠΟΕΛ δικαιούται χορηγία περίπου ενός εκατ. ευρώ από τον ΚΟΑ, για την οποία θα πρέπει να έχει τις σχετικές άδειες ώστε να τη διεκδικήσει – έστω κι αν δεν τη λάβει άμεσα λόγω της δραματικής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών.

 Σε πρώτο στάδιο το έργο θα περιλαμβάνει τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, τρία με φυσικό χλοοτάπητα και ένα με τεχνητό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται συνεχώς από τις ακαδημίες. Σχεδιάζεται επίσης κερκίδα, γυμναστήριο σε μέγεθος διπλάσιο από το σημερινό του Αρχαγγέλου, τζακούζι, σάουνα και φυσιοθεραπευτήριο με δική του πισίνα –ένα μικρό κέντρο αποκατάστασης δηλαδή– ενώ θα υπάρχουν χώροι συνεντεύξεων Τύπου, προβολής και αναψυχής, καθώς και άνετα γραφεία για το προπονητικό τιμ και το προσωπικό. Ό,τι βρίσκει κάποιος στον εκσυγχρονισμένο Αρχάγγελο αλλά σε πιο μοντέρνα μορφή και μεγαλύτερο μέγεθος. Το πλάνο είναι να μετακομίσουν στην Κοκκινοτριμιθιά η ανδρική και η εφηβική ομάδα, ίσως και αυτή των νέων, έτσι θα μείνουν στα τρία γήπεδα του Αρχαγγέλου –ανήκει στον ΑΠΟΕΛ για άλλα 20 χρόνια– οι μικρότερες ομάδες, λύνοντας το πρόβλημα στέγασης των τμημάτων υποδομής. Όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη φάση του έργου και πλέον θα μιλάμε για αθλητικό και όχι προπονητικό κέντρο, θα στεγαστούν εκεί και οι ακαδημίες καλαθόσφαιρας.

Σαν του Ρέντη
Η προσπάθεια ανέγερσης προπονητικού κέντρου χρονολογείται πάνω από μια δεκαετία, όταν επί προεδρίας Ουράνιου Ιωαννίδη ο Άλκης Φιλίππου, που τρέχει και σήμερα το πρότζεκτ, έψαχνε αρχική να βρει γη, καθώς ο ΑΠΟΕΛ δεν μπορεί να μείνει εσαεί στον Αρχάγγελο, ο οποίος ανήκει στην Ιερά Μονή Κύκκου. Ο κ. Φιλίππου επισκέφθηκε τα προπονητικά κέντρα του Ρέντη και της Παιανίας, σημειώνοντας πως αυτό του ΑΠΟΕΛ θα μοιάζει με το πρώτο, το οποίο είναι πιο μοντέρνο και συμμαζεμένο. Ο κ. Φιλίππου έχει επίσης μελετήσει προπονητικά κέντρα γαλλικών ομάδων, της Μίλαν και της Ξάνθης και είναι πεπεισμένος πως το νέο σπίτι του ΑΠΟΕΛ θα είναι πολύ μπροστά από τα κυπριακά στάνταρ. Οι παράγοντες των πρωταθλητών εκφράζουν την αισιοδοξία πως το έργο θα γίνει, ποντάροντας κυρίως στο ότι αποτελεί όραμα του Φοίβου Ερωτοκρίτου, ο οποίος από τον Φεβρουάριο του 2009 είχε πει σε συνέντευξή του πως «στόχος μου είναι επί της δικής μου προεδρίας, τουλάχιστον να ξεκινήσουν τα έργα». Έκτοτε μεσολάβησαν δύο προκρίσεις στους Ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. [...]

Του Μικαέλο Παπαδάκη στην «Καθημερινή» 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Όχι στα Greeklish! Γράφουμε ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!